hur man gör en dator starta upp eller stänga av på ett schema

Windows, Mac OS X och Linux alla gör att du kan schemalägga boot-ups, avstängningar och wake-ups. Du kan ha datorn automatiskt starta upp på morgonen och automatiskt stänga på natten, om du vill.

Detta är mindre nödvändigt än någonsin tack vare viloläge – en typisk bärbar dator går bara låg effekt viloläget det kan snabbt återupptas från när den inte används – men kan ändå vara användbar för stationära datorer.

Windows kan du ställa uppstart och avstängning gånger genom Schemaläggaren. Schemalagda aktiviteter kan köra “shutdown” kommandot, stänga av datorn vid en viss tidpunkt. Du kan också köra andra kommandon för att sätta datorn i viloläge eller övervintra den. Här är de kommandon du behöver

Genom den magiska Schemaläggaren kan du även ha Windows vänta tills du inte längre använder datorn för att stänga av den. Det kommer inte att stängas av automatiskt om du när du använder det om du stanna upp lite sent en kväll.

Du kan också skapa schemalagda uppgifter som väcker datorn från viloläge. Antag att din dator är i viloläge, och inte helt stänga – du kan sätta den i vila själv eller använda en schemalagd aktivitet som sätter den i vila – denna schedueld uppgift när väcka datorn upp.

Detta alternativ är tillgängligt i fönstret Systeminställningar på en Mac. Klicka på Apple-menyn, välj Systeminställningar och klicka sedan på ikonen Energispar i fönstret Systeminställningar.

Klicka på “Schema” knappen längst ned på Strömsparare och använda alternativen för att schemalägga en start eller vakna tid för din Mac. Du kan också schemalägga en Sleep, startar om eller stänger ner tid och välja vilken veckodag dina schemalagda tider används för – vardagar, helger, en viss dag, eller alla dagar i veckan.

Om du har en MacBook, kommer den schemalagda start endast ske när den är ansluten i. Detta förhindrar att batteriet laddas ur och garanterar att din bärbara dator kommer inte bestämmer sig för att starta upp när den sitter i en väska någonstans.

Den rtcwake kommandot tillåter dig att schemalägga wake-ups på Linux. Detta kommando sätter datorn i viloläge, övervintrar den, eller stänger ner samtidigt ange en tid det skulle vakna upp igen. Du kan köra ett kommando rtcwake när du går till sängs, och det kommer automatiskt att starta upp igen på din schemalagd tid.

Den rtcwake kommando kan också användas bara för att schemalägga en starttid, men inte för att sätta datorn i viloläge omedelbart. Försätta den i viloläge eller stänga av den på ditt eget schema och det kommer att vakna upp när du bestämmer det ska.

För att helt automatisera detta kunde man skapa en eller flera cronjobb som körs kommandot rtcwake vid en viss tidpunkt.

Alla typer av datorer kan acceptera “Wake-on-LAN” eller WoL, magiska paket. Stöd för Wake-on-LAN bakas in i en dator på firmware nivå BIOS eller UEFI, under själva operativsystemet. Vid användning av Wake-on-LAN, en dator som är avstängd eller sover fortsätter att ge ström till sin nätverksgränssnitt. Detta är vanligtvis en fast Ethernet-anslutning, men du kan också ställa in en dator att ta emot Wake-on-LAN-paket som skickas via Wi-Fi. När den tar emot en lämpligt utformad paket, kommer det att väcka datorn upp igen.

Det här alternativet är i allmänhet aktiverade som standard på stationära datorer, men det får inte vara aktiverad på bärbara datorer för att spara på batteriet – särskilt inte på Wi-Fi-gränssnittet. Du måste se till Wake-on-LAN är aktiverad på datorn först och prova det.

När du har Wake-on-LAN arbetar, kan du sätta upp en enhet för att skicka Wake-on-LAN-paket till andra enheter på ett schema. Till exempel har vi täckt med hjälp av en router som kör DD-WRT att skicka Wake-on-LAN-paket på ett schema, så att du kan vakna alla enheter från routern och konfigurera alla Wake gånger på ett ställe.

Som standard, kommer de flesta datorer automatiskt sätta sig i vila eller viloläge efter en viss tid när de inte används. Om du vill att datorn ska hålla igång även när du inte är där, ändra inställningarna så att den inte automatiskt att sova eller viloläge.

Ty en hel del, definitivt gonna jag försöker den och förmodligen göra typ av rapport eller något. Det var mitt mål att ta reda på sätt att lösa detta.

Den land Ryssland (6,601,699 kvm. Miles) är större än ytan av dvärgplanet Pluto (6,430,000 kvm. Miles).