hur man graciöst avstängning din dator med en UPS-enhet (och varför du bör)

Vi har visat dig hur du väljer den bästa backup-batteri för din dator, men hur du konfigurerar det och se till att din dator stängs graciöst och säkert med tanke på strömspikar, avbrott och andra oönskade strömlägen? Läs vidare som vi visar hur du konfigurerar en UPS och förklara varför varje har frågor.

Vi visade dig hur man beräknar ditt batteri backup behov och välja rätt storlek UPS för datorn. Plocka rätt batteri är bara halva processen, dock. Du måste också konfigurera en tillfredsställande kontroll / agent programvara för att gå med batterienheten så att datorn och UPS-enheten kan prata och se till att de är att samordna sina insatser för att hålla systemet jämn och stabil.

Utan agenten programvara, är datorn i huvudsak bara ansluten till en dum batteri. Låt oss säga att du köpt en enhet med tillräckligt med juice för att hålla datorn igång i 20 minuter efter det att strömmen går ut. Utan programvaran kommer datorn att vara helt ovetande om att strömavbrottet har skett och kommer att pågå ända fram till sista sekunden innan det blir drivs hårt när batteriet tar slut. Det är precis vad du inte vill ska hända, eftersom det fördröjer bara kraschen (i detta exempel, 20 minuter) som skulle ha ägt rum omedelbart sans dumma batteri stöd.

Agenten programvara förvandlar din dumma batteribackup till en smart batteribackup som kan kommunicera med datorn och samordna aktiviteter: den viktigaste av dessa är att stänga av eller viloläge graciöst när batteriet är tillräckligt urladdat (men innan det finns en risk avstängningen kommer upphöra i förtid och skada datorn).

Vid tillämpningen av denna handledning / funktionen översikt, kommer vi att installera Cyberpower s Power Personal Edition som vi använder Cyberpower s CP1500AVR heter på våra datorer och hemmaserver. Om du använder en UPS från APC, kan du hänvisa till vår guide om att inrätta sin PowerChute programvara. För andra UPS företag hänvisas till tillverkarens dokumentation. Även om du inte använder Cyberpower UPS-enheter, men vi skulle fortfarande uppmuntra dig att läsa tillsammans som vi ska lyfta fram användbara funktioner som (men eventuellt utplacerade i en annan meny eller mode) finns på de flesta UPS-enheter.

Den första ordern av verksamhet är att installera programvaran. Installationen är en rättfram, klicka för att acceptera-EULA och installationskatalogen affären: ingen speciell konfiguration behövs. Medan programvaran installera, skulle vi föreslå lite kammaren hålla. Dubbelkolla att enheterna som är kopplade till din UPS-enheten är ansluten till rätt eluttag. Majoriteten av UPS-enheter har en bank av batteristödda butiker och en bank av överspänningsskydd men inte batteristödda uttag. Dubbelkolla att kritiska datorkomponenter (t.ex. din dator torn och primär bildskärm) är anslutna till batteristödda uttag. Det är inte kul att höra åskan spricka utanför, titta på strömmen gå ut, och sedan inser att din laserskrivare är fortfarande lyckligt påslagen men datorn är inte.

Medan du är där nere, kontrollera att UPS datakabeln är ansluten till datorn.

De Cyberpower UPS-enheter använder en enkel USB A till B-kabel (typ av USB-kabel med en square’ish manlig terminal i slutet som vanligen används för skannrar och skrivare). Andra UPS-enheter använder samma kabel eller kan använda specialadapterkablar som tillhandahålls av företaget som länkar dataporten på UPS till USB-portar.

När programvaran är installerad och datakabeln är ansluten, är det dags att skjuta upp agenten programvara och börja prata med UPS-enheten.

När du först startar programmet du tagit till statusmenyn, som framgår ovan. Denna instrumentbrädan uppfattning är ett bra sätt att checka in på det allmänna hälsotillståndet i UPS-enheten. Här kan vi se, med början från toppen av listan, att enheten är på nätström är spänningsmatningen stabil vid 118 volt, det finns ingen onormal effektförhållande (ingen under- eller överspänning, smutsiga makt, etc.), batteriet är fulladdat, en uppskattad körtid om vi skulle förlora makten, och belastningen på enheten.

Om vi ​​klickar på Sammanfattning, vi går in i andra fliken övervakning

Medan den första fliken ger dig en aktuell överblick, ger andra flik en historisk vy. Det är idealiskt att se en hel del “aldrig” och “ingen” här, eftersom det innebär att din UPS-enhet har inte behövt hoppa in åtgärder för att ta itu med maktfrågor i hemmet eller på kontoret. Som sagt, om du ser bevis här att du har haft maktfrågor, kan du vara bra att känna enheten hanteras dem åt dig. Som en sidoanteckning, är inspelningen all programvara baserad, inte hårdvarubaserad i UPS-enheten. Om du just installerat programmet, kommer det inte att visa dig frågor som dök upp när UPS-enheten var aktiv men inte kopplat till agenten programvara.

Nästa stopp: konfigurationsmenyn. Här kan vi ställa upp några praktiska lite extra. Den första fliken erbjuder en av de mest praktiska bonus verktyg du får med UPS-enheten: kraft schemaläggning.

Vid första anblicken verkar det som en redundant verktyg. När allt kommer omkring, har Windows ett inbyggt verktyg för att inrätta en avstängning / viloläge schema. Den svala delen om hur du använder UPS agent verktyg i stället för verktyget Windows, är dock att inte bara kommer att stänga av datorn, men det kommer också att stänga alla kringutrustning är anslutna till UPS-enheten. Detta är en av de uppgifter som vi alla vet att vi ska göra (stänga oanvända kringutrustning för att skära ner på fantommatning laster), men det är obekvämt och knappast någon gör det. Med agenten schemaläggning verktyg kan du UPS-enheten göra det åt dig.

Fliken anmälan erbjuder enkla anmälnings växlar, inklusive möjligheten att växla mjukvarubaserade varningar (datorns högtalare kommer att producera ljud) och hårdvarubaserade varningar (högtalaren inne i själva UPS-enheten kommer att producera ljud). Medan larm är praktiskt, om du bor någonstans med täta brun outs eller liknande, kanske du vill avaktivera hårdvarubaserade larm (speciellt om datorn är i eller i närheten av sovrummet).

På fliken Runtime, kan du optimera din UPS användning för längre körtid eller batteri bevarande. Vilket alternativ du väljer kommer att baseras helt på effektsituationen där du befinner dig och dina mål. Vi sätter UPS för utökad körning eftersom vårt läge är benägen att informera men ganska ofta strömavbrott under stormigt väder. Som sådan, vi vill att maskinen ska hålla igång medan vi arbetar genom de sporadiska 2-3 minuters strömavbrott. Om du vill spara på batteriet eller spela mycket försiktig, kan du välja att använda den sekundära funktion och stänga av datorn inte när batteriet har X antal minuter kvar att ge, men efter det körs på X antal minuter period.

Fliken Spänningen är konstigt icke-interaktivt. Historiskt sett agenten programvara tillåtit att justera UPS-enheten spänningskänslighet men förmodligen var kunder ändra dessa inställningar utan att helt förstå vad de mixtra med och skapar fler problem än de löser.

Den sista fliken är självtest. Du bör köra självtest åtminstone en gång i månaden. När du kör självtestet, skär UPS-enheten väggströmmen och utför en 10 sekund eller så diagnostiskt test för att bekräfta att allt inuti enheten (kretsar, batteri, etc.) fungerar som de ska. Vänta inte för en verklig strömavbrott för att testa din konfiguration, testa den i förväg.

Medan Personal Edition av Cyberpower UPS programvara täcker grunderna för de flesta hem och små kontor användare genom det erbjuda övervakning, schemaläggning, och diagnostiska test, finns det några inställningar avancerade användare kan vara längtan efter att du inte hittar i Personal Edition.

Om du behöver mer avancerade meddelanden (t.ex. e-post eller textmeddelanden som systemet är på batteridrift), möjlighet att justera spänningen känslighet, och / eller om du vill styra och konfigurera alla UPS-enheter i hemmet eller på kontoret från en central kontrollpanel har Cyberpower en Business Edition (sett i skärmbilden ovan). Vi blev positivt överraskad att finna att Business Edition är helt gratis och inte begränsas till en “kommersiell” produktlinje. Om du letar efter mer kornighet och kontroll än den enkla (men effektiv) Personal Edition erbjuder, kolla dokumentation och nedladdningssidan för Business Edition.

Har en angelägen fråga om schemaläggning, batteribackup, eller andra bekymmer strömspar? Skjuta oss ett mail på ask@howtogeek.com

Jag behöver verkligen att få en av dessa. Hur är programmet för Linux? Finns det några märken som skulle vara ett bättre alternativ, etc?

Det finns två versioner av programvaran, från Cyberpower åtminstone kan du använda med Linux, Linux desktop / lättviktsversion och Business Edition vi nämnde i slutet. Linux stationära versionen är ganska spartansk utan GUI, så även om du inte behöver alla funktioner i Business Edition kan du lika gärna installera det en så att du får en fin kontrollpanel som gör att du enkelt kontrollera på saker.

En Times Square, en gång hem till New York Times och nu i fokus för Times Square nyårsafton boll droppe, är nästan helt tomt med några hyresgäster, de flesta av intäkterna byggnadens ägare ta in är från de många stora skyltar på utsidan av byggnaden.