hur man identifierar en låt på någon smartphone, PC, eller tablett

Vad är det låt spelas just nu? Vid ett tillfälle, din bästa insats var att hoppas att din vän visste – eller försök att lyssna på texterna och söka efter dem. Nu kan du bara ha din telefon, surfplatta eller dator lyssna på den. Detta är alla byggda i moderna operativsystem.

Shazam var app som verkligen förde detta till massorna, och det är fortfarande tillgänglig på moderna smartphones och surfplattor. Men det är inte längre behövs – även om det inte är uppenbart, röst assistenter som Siri, Google Nu och Cortana kan alla göra detta.

För att komma igång, öppna Siri genom lång trycka på hemknappen. Säg något i stil med “vilken låt som spelas?” Eller “Namn som melodi.” Siri kommer att lyssna på låten och identifiera det åt dig. Denna funktion tillhandahålls av Shazam, även om du inte behöver den separata Shazam app installerat för att använda den.

Siri ger en “Köp” -knappen som låter dig köpa låten i iTunes, men du kan också bara notera artist och namnet på låten och tycker att det är på en annan tjänst.

Google byggde detta i appen Google Sök på Android. Förmodligen en del av Google Nu är detta en av de många “OK Google” röstkommandon du kan använda på Android.

För att använda den, kan du bara säga “OK Google, vad är den här låten?” Om du har OK Google Kommandoordet aktiverat någonstans. Eller, trycka på mikrofonen på sökfältet längst upp på startskärmen och säg Google erbjuder även en “Okej Google, Shazam den här låten” genväg om du har Shazam appen installerad “Vad är den här låten?” – Som kommer omedelbart öppna den Shazam app istället för att använda Googles egen låt-identifieringsfunktionen.

Cortana har detta inbyggt i Windows 10, också. Öppna Cortana (eller säga “Hej Cortana”) och säga “Vad är den här låten?” Eller något liknande för att aktivera den här funktionen. Cortana kommer att lyssna till musik med hjälp av enhetens mikrofon och identifiera det åt dig.

Du kan identifiera låtar som spelas på datorn på detta sätt – bara se till att du inte lyssnar på hörlurar och enhetens mikrofon kommer att plocka upp ljudet från sina högtalare.

Detta bör fungera på samma sätt på Windows Phone 8.1 telefoner och Windows 10 telefoner, som innehåller Cortana också. Det bör också arbeta med Cortana app för Android och iOS.

Apple har ännu inte gjort Siri del av Mac OS X, så att du kan inte använda Siri att göra detta på en Mac som du kan använda Cortana att göra detta på en Windows 10 dator. Dock har Shazam gjort en gratis version av sin låt identifiering program tillgängligt för Mac-användare. Du kan ladda ner Shazam för Mac från Mac App Store.

Intressant, körs programmet automatiskt i bakgrunden, lyssna på musik som spelar i närheten och bygga upp en lista med låtar som du har hört att spela i närheten. Du kan undra “vad var dessa låtar spelar tidigare?” Och bläddra igenom en lista över dem om din Mac var påslagen vid den tidpunkt du hörde dem.

Detta kommer också att plocka upp musik spelar på din Mac, förutsatt att du spelar det från din Mac högtalare och dess mikrofon kan höra det.

Midomi.com är ett webbaserat verktyg som tillhandahålls av en Soundhound, en Shazam konkurrent. Detta är det närmaste finns en till en webbaserad version av Shazam.

Detta verktyg instruerar dig att “sjunga eller hum” en viss låt, men du behöver inte göra det. Spela själva låten för datorns mikrofon för att höra och det kommer att identifiera låten.

Som med ovanstående verktyg kan detta ta upp ljud som kommer ut ur datorns högtalare också. Du kan använda den för att identifiera en låt spelas på datorn själv.

Självklart, detta trick beror på att matcha en inspelad låt spelas på ett fingeravtryck av det som registrerats låt i en databas någonstans. Det i allmänhet inte kommer att arbeta med låtar som spelas live. Om du kan höra några av texterna, bara ansluta dem till Google eller någon annan sökmotor fungerar ofta underverk. Försök att innesluta dem inom citationstecken för att hitta sidor som innehåller just de specifika fraser. Du förhoppningsvis hitta texter sidor i samband med just den låten.

Image Credit: brett jordan på Flickr

Spricka mig, Chris! Jag visste inte att jag hade den funktionen på min Nexus5 tills jag läste din artikel. Jag hade Soundhound appen istället. Android-funktionen fungerar alldeles utmärkt och det är snabbare att hitta än Soundhound ikon. Inga fler påkörningar bakifrån för mig! Tack kompis!!

Intressant, körs programmet automatiskt i bakgrunden, lyssna på musik som spelar i närheten och bygga upp en lista med låtar som du har hört att spela i närheten.

När jag först försökte ut Shazam, jag glada – inte för musiken ID-funktionen – men eftersom jag kunde vända på min TV till Turner Classic Movies – i mitten om en film från 1944 – rikta kameran mot TV-skärmen – och Shazam skulle identifiera namnet på filmen !! – Fantastiskt !!

Men – Det finns alltid en avvägning, och i det här fallet är det användarens integritet, eftersom Shazam (tillsammans med de andra program) inte bara ID är innehållet till din fördel – det håller också koll på din lyssnande och tittarvanor för människor på den andra änden – vilka de än är.

Strax efter att jag installerade Shazam, ett antal kunniga vänner sa att de hade tagit bort det på grund av allvarliga integritetsfrågor – så jag beslutat att följa deras exempel och tog bort den också.

Jag är inte säker på om det finns fortfarande en sekretessproblem med dessa program – men det är ett bekymmer för mig.

Hoppsan. Jag vill inte använda Cortana, på grund av integritetsskäl och eftersom jag har ingen användning för det, men nu har du gett mig anledning att prova.

Den enda stjärntecken som representeras av ett föremål är Libra (fjällen).