hur man inaktiverar Spotlight webb sökningar på Mac, iPhone och iPad

Apples Mac OS X och iOS skicka dina Spotlight-sökningar via Internet till Apple. Du ser då resultat från Bing och föreslagna webbsidor, platser och medieinnehåll. Du kan inaktivera detta och hålla dina sökningar helt lokal, oavsett om du använder Spotlight på en Mac eller iOS-enhet.

Om du har platstjänster aktiverat på din Mac eller iOS-enhet, kommer din aktuella position även sändas till Apple när du söker via Spotlight. Detta gör det möjligt för Apple att ge platsspecifika resultat. Om detta stör dig, kan du fortsätta att använda Spotlight webb sökresultat utan att dela din position.

Om du vill ändra Spotlight inställningarna på Mac OS X, klickar du på Apple-menyn och välj Systeminställningar. Klicka på Spotlight-symbolen i fönstret Systeminställningar.

Avmarkera “Tillåt Spotlight Förslag i Spotlight och Slå upp” längst ned i fönstret, och avmarkera “Bing webbsökningar” i listan. När du inaktivera dessa funktioner, kommer Spotlight endast söka lokala filer och andra data på din Mac själv. Det kommer inte att skicka dina sökningar via webben till Apple eller visa webbaserade resultat.

Dessa alternativ påverkar Spotlight sökfunktionen som visas när du trycker på Kommando + Mellanslag eller klicka på Sök ikonen nära höger i menyraden högst upp på skärmen.

I iOS öppna appen Inställningar, välj kategorin Allmänt och peka Spotlight-sökning. Avmarkera både “Spotlight Förslag” och “Bing webbresultat” alternativ

Dessa alternativ påverkar Spotlight sökfunktionen som visas när du drar ner på din iPhone eller iPad startskärm. (I iOS 9 ändrade Apple Spotlight funktionen för att visas när du drar direkt på startskärmen i stället för när du drar ner.)

Om du vill fortsätta att använda Spotlight sökförslag, Bing webbresultat, eller båda utan platsspecifika data, kan du välja att stänga av Platstjänster för Spotlight.

För att göra detta på en Mac öppnar appen Systeminställningar och klicka på Säkerhet & Sekretess ikonen. Klicka på hänglåset här och ange ditt lösenord. Klicka över till fliken Sekretess väljer Platstjänster, rulla nedåt, klicka på knappen Detaljer bredvid systemtjänster, och avmarkera “Spotlight Förslag” alternativet. Spotlight kommer inte att tillåtas att få tillgång till din plats och skicka den till Apple längre.

Du kan också förhindra att din iPhone eller iPad från att dela din position med Spotlight och därmed Apples servrar. Gör detta och du kommer fortfarande att kunna använda sökresultat webb – men utan platsspecifika förmåner.

För att komma åt den här inställningen genom att öppna appen Inställningar, välja Sekretess och knacka Platstjänster. Rulla ner och knacka System Services längst ned på listan över program med tillstånd att få tillgång till din plats. Inaktivera “Spotlight Förslag” alternativ här.

Moderna operativsystem älskar skicka dina system sökningar på webben och åter sökresultat och Apples är inget undantag. Windows 10 gör detta med Cortana, Windows 8.1 gör det med Bing, Android gör det med Google – även Ubuntu gör det.

För att vara tydlig, gör Apple har en sekretesspolicy, och det sägs att dessa sökningar inte lagras och loggas. Men om du inte vill lita på Apple eller om du bara inte hittar dessa webbsökningar användbar eller inte, är valet av om du vill använda dem upp till dig.

Victoriasjön, som ligger i skärningspunkten mellan Uganda, Kenya, och Tanzania, är så stor att om hela befolkningen i jorden gick för ett dopp de skulle var och en har en rymlig hundratal kvadratfot sig själva.