hur man kalibrerar din bildskärm på fönster eller mac

Moderna desktop operativsystem som Windows och Mac OS X erbjuder inbyggda verktyg för kalibrering visnings s ljusstyrka, kontrast, gamma och färgnivåer. Detta kan bidra till att göra texten mer lättläst och ger bilder och videoklipp mer naturtrogna färger.

Visst, kommer digitala professionella fotografering vill använda kolorimetrar för att göra detta. Men om du inte har ett sådant verktyg och bara vill göra några snabba justeringar, du kan bara göra det med ögat.

Innan du utför någon av dessa steg, se till att du använder din skärmens upplösning.

Om du har en bildskärm med kontrollerna på skärmen, kan du göra detta genom att bara trycka på dessa knappar. Men det är svårt att justera alternativ utan något att gå efter. Använd Lagom LCD-monitorn testsidor (eller liknande online-verktyg) och du har på skärmen testmönster som du kan titta på när man kalibrera olika inställningar. Gå igenom sidorna en i taget och de ska förklara vad du behöver leta efter när du justerar de olika inställningarna på bildskärmen.

Om du inte har sådana knappar på skärmen – låt oss säga att du har en bärbar dator, till exempel – du kan också använda de verktyg som finns inbyggda i Windows och Mac OS X.

Windows har haft en inbyggd display-kalibreringsverktyg sedan Windows 7. För att öppna den, starta Kontrollpanelen. I Windows 10 eller 8.1, kan du göra det genom att högerklicka på Start-knappen och välja “Kontrollpanelen”.

Klicka på “Maskinvara och ljud” i Kontrollpanelen, klicka på “Visa”, och klicka sedan på “Kalibrera färg” länk på vänster sida av kontrollpanelen Bildskärm.

Du kan också öppna Start-menyn, typ “kalibrera” i sökrutan och klicka på “Kalibrera display färg” genväg som visas för att starta kalibreringsverktyget direkt.

Displayen färgkalibrering verktyg visas. Detta verktyg kommer att gå igenom att justera de olika alternativen – gamma, ljusstyrka, kontrast och färgbalans – förklara vad options medel och vad du letar efter när man justerar varje alternativ. Windows gör ett bra jobb med att förklara vad du behöver veta, så bara läsa tillsammans när du går igenom guiden.

Mac OS X har en egen display kalibreringsverktyg inbyggt. För att öppna den genom att klicka på Apple-menyn på menyraden högst upp på skärmen och välj “Systeminställningar”. Klicka på “Displays” i listan.

Klicka på “Color” -fliken längst upp i fönstret och klicka sedan på “Kalibrera” -knappen.

Detta öppnar Apple Display Calibrator Assistant. Det kommer att gå igenom kalibrera displayens olika inställningar, som förklarar vad du behöver veta och hur man väljer det perfekta alternativet på vägen. Olika inställningar kan vara tillgängliga på olika skärmar. Assistenten kommer att förklara vad du behöver veta och vad du bör titta efter när justera olika inställningar.

Moderna Linux skrivbordsmiljöer kan ha display-och-färgkalibrering inbyggd i sina kontrollpaneler, också. Naturligtvis, om du använder en Linux, du kan också bara läsa färgkalibrerings webbsidor och justera inställningarna på bildskärmen själv.

Chromebook och Chromebox har inga inbyggda verktyg för detta eftersom det är helt enkelt inte integrerat i Chrome OS. Om du använder en Chromebook med en extern bildskärm eller en Chromebox, men du kan använda ovanstående webbsidor och justera inställningarna med knapparna på själva bildskärmen.

Image Credit: Denelson83 på Wikipedia

Den andra saken det hjälper dig att göra är att hålla en konsekvent displayen när du har 2 skärmar på skrivbordet. Det är fantastiskt hur olika färg kan vara mellan två skärmar av samma märke och modell, för att inte tala två skärmar av två olika märken.

Trevlig handledning om hur du använder operativsystemet kalibreringsverktyg. Det kan vara viktigt att kalibrera din bildskärm om du vill veta vad en bild kommer att se ut när den är tryckt.

Och även om du inte kan vara säker på hur en bild kommer att se ut på någon annans skärm eller telefon, ha en egen bildskärm kalibreras så att det kommer att se så bra som möjligt på andras.

Och du har rätt att grafiska yrkesverksamma kommer att investera i kolorimetrar … och det är lätt att spendera $ 1000 eller mer på professionell nivå och kära.

Det finns mycket billigt colorimeter tillgänglig … I got mine för mindre än $ 50 under en försäljning på Newegg. Men den programvara som levereras med budgetmodeller är allvarligt crippled.However, det finns en underbar freeware lösning som löser det problemet och stöder de flesta av budget kolorimetrar (börjar runt $ 100)

Jag är säker på att det finns läsare ute som mig som skulle ha nytta av att använda dispcalGUI som är ett lättanvänt gränssnitt för Argyll CMS, ett open source ICC kompatibelt färghanteringssystem för Windows, iOS och Linux.

Med dispcalGUI kunde jag min bildskärm underbart kalibrerad … bara tog ett tag orsakar budget kolorimetrar arbeta mycket långsammare än de dyrare modellerna.

En bra handledning om hur du använder dispcalGUI kan hittas på ModelMayhem forum i “Digital Art & retuschering” i … i denna tråd: “Varför Ps ser bra ut, men den sparade bilden doesnt?

(Se svaret av Pictus nedåt på 1: a sidan … förlåt, “nya användare får bara publicera 2 länkar i ett inlägg.”

I Windows, ett mer precist sätt att kalibrera en sen modell bildskärm som inte kräver att köpa någon speciell utrustning är freeware verktyg, Quick bildskärmsprofil.

Snabbbildskärmsprofil läser kromatiska värden i monitorn och konstruerar en färgprofil anpassat till att bildskärmen. Du går sedan till färghantering och installera det färgprofil.

Jag har använt detta verktyg för att rätta till ett ASUS VS228H bildskärm som hade en fruktansvärd gul rösterna. Reds såg orange-röd, blues såg blågröna, etc. Quick bildskärmsprofil skapat en färgprofil som ersättning för allt detta.

Trevlig artikel, och det är bra att se en som hjälper folk att förstå vikten av färghantering.

Det kan vara viktigt att kalibrera din bildskärm om du vill veta vad en bild kommer att se ut när den är tryckt.

Jag skulle säga att kalibrera en bildskärm för bästa bildskärms tryck match är nödvändigt. Att ha den bästa matchningen man kan få sparar tid, bläck och papper för dem som gör sin egen utskrift. Det är lika viktigt om man använder en servicebyrå för att göra utskrift (s).

Hur man får min Monitor för att matcha min skrivare från Colorwiki, en wiki från bra folk på Chromix

Och även om du inte kan vara säker på hur en bild kommer att se ut på någon annans skärm eller telefon, ha en egen bildskärm kalibreras så att det kommer att se så bra som möjligt på andras.

Jag håller med. Det är också bäst att spara en bild i en standardfärgrymd, såsom sRGB. eftersom man inte kan vara säker på en persons enheten exakt visa en egen färgrymd sådan ProPhoto eller Adobe RGB.

Om du är intresserad av en hårdvarukalibrering verktyg (en kolorimeter och mjukvara), produkter från Datacolor (Spyder) eller X-rite (iOne Display) är värt att undersöka. Eftersom jag har en NEC färgkritiska monitor, jag använda anpassad mjukvara och kolorimeter från NEC. Dessa prosumer verktyg är inte billigt, men de kommer att få jobbet gjort snabbt och med hög noggrannhet .– P

Jag räknar mig lycklig. Jag arbetar på high end produktion färgskrivare, kopiatorer, storformats maskiner som kräver användning av en foto densitometer, X-Rite i1pro, så jag får använda den när jag vill. Håller bildskärmen och skrivaren matchas upp ganska bra.

Under djurplågeri lagar i Storbritannien, bläckfisk, tack vare sin intelligens, anses vara en heders ryggradsdjur och erbjuds högre skyddsnivåer som följd.