hur man köper ett SD-kort: hastighetsklasser, storlekar och kapacitet förklaras

Minneskort används i digitalkameror, musikspelare, smartphones, tabletter och även bärbara datorer. Men inte alla SD-kort är skapade lika – det finns olika hastighetsklasser, fysiska storlekar och kapacitet att ta hänsyn till.

Olika enheter kräver olika typer av SD-kort. Här är skillnaderna du behöver tänka på när plocka ut rätt SD-kort för din enhet.

I ett nötskal, inte alla SD-kort erbjuder samma hastighet. Detta är viktigt för vissa uppgifter mer än det är viktigt för andra. Till exempel, om du är en professionell fotograf att ta bilder i snabb följd på en DSLR-kamera sparar dem i hög upplösning RAW-format, du vill ha en snabb SD-kort så att din kamera kan spara dem så fort som möjligt. En snabb SD-kort är också viktigt om du vill spela in högupplöst video och spara det direkt till SD-kortet. Om du bara ta några bilder på en typisk konsument kamera eller om du bara använder ett SD-kort för att lagra vissa mediefiler på din smartphone, är hastigheten inte lika viktigt.

Tillverkarna använder “hastighetsklasser” för att mäta ett SD-kort hastighet. SD Association som definierar SD-kortet standarden faktiskt inte definierar exakta hastigheter som är förknippade med dessa klasser, men de ger riktlinjer.

Det finns fyra olika hastighetsklasser – 10, 6, 4, och 2. 10 är den snabbaste, medan två är den långsammaste. Klass 2 är lämplig för standard definition videoinspelning, medan klasser 4 och 6 är lämpliga för HD-videoinspelning. Klass 10 är lämplig för “full HD-videoinspelning” och “HD fortfarande rad inspelning.”

Det finns också två Ultra High Speed ​​(UHS) hastighetsklasser, men de är dyrare och är avsedd för professionellt bruk. UHS kort är utformade för enheter som stöder UHS.

Här är de associerade logotyper, i ordning från långsammaste till snabbaste

Du kommer förmodligen vara okej med en klass 4 eller 6 kort vid normal användning i en digital kamera, smartphone eller surfplatta. Klass 10 kort är perfekt om du skjuter högupplösta video eller RAW-bilder. Klass 2 kort är lite på den långsamma sidan dessa dagar, så kanske du vill undvika dem för alla utom de billigaste digitalkameror. Även en billig smartphone kan spela in HD-video, trots allt.

Ett SD-kort hastighet klass identifieras på SD-kortet själv. Du kommer också att se hastighetsklass på nätbutiken notering eller på kortet förpackning när du köper den. Till exempel i nedanstående bild, är mitt SD-kort hastighet klass 4, medan de två andra korten är hastighetsklass 6.

Om du inte ser någon hastighet klass symbol, har du en klass 0 SD-kort. Dessa kort har utformats och producerats före den hastighetsklass klassificeringssystemet infördes. De kan vara långsammare än ens en klass 2-kort.

Olika enheter använder olika storlekar av SD-kort. Du hittar standardstorlek SD-kort, miniSD-kort och microSD-kort.

Standard SD-kort är den största, men de är fortfarande mycket liten. De mäter 32x24x2.1 mm och väger bara två gram. De flesta digitalkameror konsument till salu idag fortfarande använder standard SD-kort. De har standarden “skurna hörnet” design.

miniSD-kort är mindre än standard SD-kort, som mäter 21.5x20x1.4 mm och väger ca 0,8 gram. Detta är den minsta gemensamma storlek idag. miniSD-kort var avsedda att vara särskilt små för mobiltelefoner, men vi har nu en mindre storlek.

microSD-kort är den minsta storleken på SD-kort, som mäter 15x11x1 mm och väger bara 0,25 gram. Dessa kort används i de flesta mobiltelefoner och smartphones som stöder SD-kort. De används också i många andra enheter, såsom tabletter.

SD-kort passar bara i matchande slots. Du kan inte ansluta ett microSD-kort i en standard SD-kortplats – det kommer inte att passa. Däremot kan du köpa en adapter som gör det möjligt att ansluta en mindre SD-kort i en större SD-kort form och montera den på rätt plats.

Som USB-minnen, hårddiskar, SSD-hårddiskar och andra lagringsmedia, kan olika SD-kort har olika mängder av lagring.

Men skillnaderna mellan SD-kort kapacitet inte stanna där. Standard SDSC (SD) kort är 1 MB till 2 GB i storlek, eller kanske 4 GB i storlek – även om 4 GB är icke-standard. SDHC standarden skapades senare och tillåter kort 2 GB till 32 GB. SDXC är en nyare standard som gör kort 32 GB till 2 TB i storlek. Du behöver en enhet som stöder SDHC eller SDXC-kort för att använda dem.

Vid det här laget bör de allra flesta enheter stöder SDHC. I själva verket, SD-kort du har är förmodligen SDHC-kort. SDXC är nyare och mindre vanligt.

När du köper ett SD-kort, måste du köpa rätt hastighet klass, storlek och kapacitet för dina behov. Var noga med att kontrollera vad enheten stödjer och överväga vilken hastighet och kapacitet du faktiskt behöver.

Image Credit: Ryosuke Sekido på Flickr, Clive Darra på Flickr, Steven Depolo på Flickr

År 2004, Cincinnati Reds “outfielder Adam Dunn slå en home run så mäktig den seglade ren ut ur parken, ner på samma gata, studsade mot banken av Ohiofloden och landade smack på en bit av drivved längs stranden (som enligt lokala geografer tekniskt placerade den över statsgränsen), vilket gjorde Dunns home run hit den enda homer i MLB att drabbas i en stat (Ohio) och mark i en annan (Kentucky).