hur man öppnar och skapa zip-filer på en Android-enhet

Med alla de saker smartphones och surfplattor kan göra idag och deras större kapacitet, tenderar vi att ställa alla typer av filer på dem. Att kunna komprimera filer innan överföra dem på och av enheten skulle underlätta.

Vi har tidigare visat hur du öppnar zip-filer på en iPhone eller iPad. Nu visar vi två sätt att arbeta med zip-filer på en Android-enhet.

Den första metoden är att använda en fri filhanterare app som kallas “ES File Explorer.” Sök efter denna app i Play Store och installera den.

För att öppna en zip-fil, använd trädet till vänster för att navigera till den mapp som innehåller zip-filen och tryck på zip-filen.

“Välj” visas dialogrutan så att du kan välja en app ska användas för att öppna zip-filen. Tryck på “ES Zip Viewer.”

OBS: Om du vill använda denna app som standardvisningsprogram för zip-filer, välj “Ange som standard app” kryssrutan.

Den “Compression Manager” öppnas i “ES File Explorer” och visar filerna i zip-filen. Tryck och håll på en av de filer du vill lägga till utdrag ur zip-filen tills den är markerad.

Tryck på andra filer du vill extrahera. Om du vill extrahera alla filer trycker du på kryssrutan i det övre högra hörnet av appfönstret.

Att extrahera valda filer, tryck på “Extract” längst ned på skärmen.

De “Utdrag markerade filer till” dialogruta. Välj det första alternativet för att skapa en mapp med namnet på samma sätt som zip-filen i samma mapp som zip-filen. De extraherade filerna ska placeras i den här mappen. “Current väg” alternativet extraherar filerna till samma mapp som den ursprungliga zip-fil. Om du vill välja en annan väg, välj “Välj väg” alternativet. Vi diskuterar den andra och tredje alternativen nedan. Tryck på “OK” när du har gjort dina val.

Om du väljer “Välj väg”, ett annat fält visas, visar en bana. Tryck på fältet som innehåller banan.

De “strömbana” dialogruta. Tryck på mappar för att navigera till den väg där du vill extrahera filerna. Tryck sedan på “OK”.

OBS: I det här exemplet har vi valt att skapa en mapp med samma namn som zip-filen i vilken filerna ska packas (det första alternativet på “Extract markerade filer till” i dialogrutan).

Ett meddelande visas som talar om utvinningsprocessen var framgångsrik och du återvänder till den öppna zip-filen i “Compression Manager.” Längst upp i fönstret ovanför listan över filer, finns ikoner för de olika fönster som är öppna. Den “Compression Manager” fönster är aktiva. Tryck på telefonikonen för att gå tillbaka till den mapp på din telefon innehåller zip-filen och de extraherade filerna.

I vårt exempel, det finns en ny mapp med samma namn som zip-filen. För att komma åt extraherade filerna trycker vi den här mappen för att öppna den.

De extraherade filerna är nu tillgängliga och du kan öppna dem på enheten.

Vad händer om du vill överföra filer från din enhet? Du kan komprimera dem till en zip-fil för enklare överföring. Vi visar dig hur man använder “ES File Explorer” för att skapa en zip-fil från filer på enheten. Navigera till den mapp som innehåller de filer du vill komprimera och välja dem på samma sätt som du har valt filer i zip-filen för att extrahera.

Tryck på “Mer” knappen i det nedre högra hörnet av skärmen och tryck på “Komprimera” i popupmenyn.

Den “ES Zip Viewer” dialogruta och tangentbordet aktiverar så att du kan ange ett namn för zip-filen i den översta textrutan. Tryck på nedåtpilen längst ned på skärmen för att dölja tangentbordet så att du kan se hela dialogrutan.

Välj om du vill skapa en “zip” -fil eller en “7z” -fil (en mångsidig komprimerat arkiv filformat ursprungligen genomförts av 7-Zip archiver). Ange “Komprimerings nivå” och ange en valfri “Password” för att skydda zip-filen, om så önskas.

Ett meddelande visas som talar om komprimeringen var framgångsrik och du återvänder till den mapp som innehåller de filer som du har lagt till zip-filen. Den nyskapade zip-filen placeras i samma mapp som filerna du zippade.

Om du har en Samsung Android-enhet, till exempel en Galaxy S-serien telefon, Galaxy Note serien telefon eller Galaxy Tab tablett, så visar vi dig hur du kan använda den inbyggda “Mina filer” filhanteraren för att öppna och skapa zip filer. Tryck på “Mina filer” ikonen för att öppna appen.

Tryck på “Device lagring” eller “SD-kort”, beroende på var den önskade zip-filen finns. I vårt exempel kommer vi att öppna en zip-fil som ligger på “Device lagring.”

Navigera till den mapp som innehåller zip-filen och tryck på filen för att öppna den.

De “Extract” dialogruta och tangentbordet blir aktiv. Som standard kommer filerna extraheras till en mapp med samma namn som zip-filen skapas i samma mapp som zip-filen. För att ändra namnet på den mappen, skriv ett namn på “Extract” dialogrutan. Om du inte kan se “Extract” -knappen i dialogrutan, det blockeras av tangentbordet. Tryck på “Back” -knappen på enheten för att dölja tangentbordet.

OBS: Den inbyggda “Mina filer” filhanteringsprogram inte tillåter dig att extrahera specifika filer. Du måste extrahera alla filer i en zip-fil.

Vi bestämde oss för att acceptera namnet standardmappen. Tryck på “Extract” för att skapa mappen och extrahera filerna från zip-filen.

Mappen skapas i samma katalog som den ursprungliga zip-fil. Tryck på mappen för att öppna den.

Filerna från zip-filen finns i mappen.

Att komprimera filer med “Mina filer” filhanteraren på en Samsung-enhet, navigera till den mapp som innehåller de filer du vill komprimera. Tryck och håll på den första filen du vill välja tills den är markerad.

När du har valt en fil, en kryssruta knappen visas i det övre vänstra hörnet av skärmen. För att välja alla filer genom att trycka på den här knappen.

OBS: Du kan också välja specifika filer genom att trycka på varje fil efter den första väljs.

Tryck på menyknappen (tre vertikala punkter) i det övre högra hörnet på skärmen.

På popupmenyn trycker “Zip.”

De “Zip” dialogruta och tangentbordet blir aktiv. Som standard är namnet på den mapp som innehåller de filer som används som namn för zip-filen. Om du vill använda ett annat namn, skriver det nya namnet i dialogrutan. Om du inte kan se “Zip” -knappen i dialogrutan, det blockeras av tangentbordet. Tryck på “Back” -knappen på enheten för att dölja tangentbordet.

Tryck på “Zip” för att skapa zip-filen.

Den nyskapade zip-filen placeras i samma mapp som de filer du lagt till zip-filen.

Det finns andra program tillgängliga för Android-enheter, som WinZip, RAR för Android, och ZArchiver, som ger ytterligare funktioner, till exempel kryptering, redigera arkiv, och delvis arkiv dekompression.

Det passande namnet Charcoal skalbaggar häckar endast i närvaro av skogsbränder och lägger sina ägg under barken på nyligen brända träd där deras larv kan mata på färskt trä.