hur man ser exakt var en bild togs (och hålla din plats privat)

Modern smartphone bädda GPS-koordinater i varje bild de tar. Ja, dessa bilder du tar har lokaliseringsuppgifter inbäddade i dem – åtminstone som standard. Många moderna digitalkameror gör också detta.

Du kan ofta spela Internet detektiv, kikar på dolda detaljer i bilder som du ser på nätet för att ta reda på var de togs. Du kanske vill dölja denna information när de delar känsliga bilder på nätet.

Denna information lagras som “metadata” inbäddade i fotofiler själva. Allt du behöver göra är att visa filens egenskaper och leta efter den. Det är lite som den potentiellt komprometterande information som kan lagras tillsammans med Microsoft Office-dokument eller PDF-filer.

Detta är inbyggd i Windows. Ladda ner bildfilen till din dator, högerklicka på den, välj Egenskaper och klicka på fliken Information. Leta efter latitud och longitud enligt GPS.

På en Mac, ladda ner filen, högerklicka på den (eller kontrollklicka på den) och välj Visa info. Du kommer att se latitud och longitud koordinaterna under Fler detaljer.

Visst kan du kunna se den här informationen med en “Exif Viewer” applikation, men de flesta operativsystem har denna funktion inbyggd.

Denna information är inte inbäddad i varje bild. Den person som tog bilden kan ha inaktiverat den här funktionen på sin telefon eller manuellt bort EXIF ​​detaljer efteråt. Många bilddelningstjänster på nätet – men inte alla av dem – kommer automatiskt beröva Geolocation information om integritetsskäl. Om du inte ser dessa detaljer, har the’ve avlägsnas från (eller aldrig i) bildfilen.

Dessa är standard GPS-koordinater, så behöver du bara matcha dem till en plats på en karta för att hitta där fotot togs faktiskt. Många karttjänster erbjuder den här funktionen – du kan ansluta koordinaterna rakt in Google Maps, till exempel. Google erbjuder instruktioner om hur du formaterar koordinaterna för Google Maps. Anslut koordinaterna i en sådan tjänst och du kommer att se exakt var bilden togs på en riktig karta.

Kom ihåg att detta är bara metadata och kunde vara falska, men det är ganska ovanligt att någon skulle bry sig om att falska metadata istället för stripp det helt. Det är också möjligt för GPS-position att vara avstängd lite. En telefon eller digitalkamera kanske bara har använt dess senast kända position om det inte kunde få en up-to-date GPS-signalen när du tar bilden.

Om du vill inaktivera det helt, kan du gå in telefonens kamera app och inaktivera platsinställning. Du kan också ta bort de inbäddade EXIF-data innan du delar potentiellt känsliga bilder. Verktyg är inbyggd i Windows, Mac OS X, och andra operativsystem för detta – följ vår guide för mer information.

Tänk på att dessa koordinater används för att hjälpa dig också. Till exempel, med en tjänst som Google+ Foton, Yahoo! ‘S Flickr, eller Apples iCloud Photo Library, du kan organisera dina bilder och visa dem med där de togs. Du kan alltid klä ut platsinformationen på egen hand om du vill dela en bild – det är därför så många tjänster automatiskt bort Geolocation detaljer när du dela fotot med någon annan.

På en iPhone, öppna appen Inställningar trycker Sekretess och knacka Platstjänster. Tryck på appen Kamera i listan och välj “Never” för “Tillåt plats Access.” Kamera app inte kommer att ha tillgång till din plats och kommer inte att kunna bädda in det i bilder.

På Android, varierar denna process från telefon till telefon. Olika tillverkare inkluderar sina egna anpassade Kamera appar och även Android 4.4 Camera app fungerar annorlunda från Android 5,0 s. Gräva runt kameran appen snabba inställningar växlar eller inställningar skärmen och leta efter ett alternativ som inaktiverar funktionen – eller bara utföra en snabb webbsökning att ta reda på hur man stänga av den på telefonen och dess kamera app.

EXIF metadata lagras tillsammans med bilder innehåller också en del andra detaljer. Till exempel kan du se exakt vilken modell av kamera (eller smartphone) den person som används för att ta bilden. Du kan också granska exponeringsinställningar och andra detaljer.

De flesta av dessa uppgifter anses inte någonstans nära lika känsliga som GPS platsinformation – även professionella fotografer kanske vill behålla sina tricks och inställningar hemlighet.

The Great Plains i USA är praktiskt taget tornado generatorer: de flesta av världens tornados förekommer i USA