hur ta reda på varför din Windows-dator kraschade eller frös

Datorer kraschar och fryser. Windows PC kan ha automatiskt startas sig också – om så, upplevde det förmodligen en blue screen of death när du inte tittar. Det första steget i felsökning är att hitta mer specifika detaljer fel.

Dessa kommer att hjälpa dig att identifiera problemet. Till exempel kan de verktyg som här peka ut en specifik drivrutin. Detta kan innebära att själva enhetsdrivrutinen är buggig, eller att den underliggande hårdvaran misslyckas. Hursomhelst, kommer det att ge dig en plats att börja söka.

Den Tillförlitlighetsövervakaren erbjuder en snabb, användarvänligt gränssnitt som kommer att visa de senaste system- och programkrascher. Den tillsattes i Windows Vista, så det kommer att vara närvarande på alla moderna versioner av Windows. För att öppna den, bara trycka på Windows-tangenten en gång och skriv “Tillförlitlighet.” Klicka eller tryck på Enter för att starta “Visa tillförlitlighet historia” genväg.

Om Windows kraschade eller frös, ser du en “Windows fel” här. Program kraschar visas under Övriga upplysningar här kan faktiskt vara till nytta “Program misslyckanden.” – Till exempel, visar det när du installerade olika delar av programvara. Om kraschar började inträffar efter att du installerat ett särskilt program eller hårdvara förare, som skulle kunna mjukvara vara orsaken.

Du kan använda “Sök efter lösningar problem” länk här för lite hjälp. Dock är denna funktion vanligtvis inte mycket hjälpsamma och det är sällan möjliga lösningar i vår erfarenhet. I bästa fall kan det ge dig råd att installera uppdaterade drivrutiner.

Den Tillförlitlighetsövervakaren är användbart eftersom det visar händelser från Loggboken i ett mer användarvänligt sätt. Om inte för Tillförlitlighetsövervakaren, skulle du behöva få denna information från Windows Loggboken själv.

För att göra detta, starta verktyget med en startmenyn sökning på “Loggboken” välja “System” under “Windows-loggar” och leta efter “Error” -meddelanden. Dessa är samma felmeddelanden som du kan se i Tillförlitlighetsövervakaren. Men många andra meddelanden som du behöver inte bry sig om visas också här.

Windows sparar kraschdumpar från blå skärm fel i systemet. För ett mer användarvänligt sätt att undersöka dessa, rekommenderar vi NirSoft fria Bluescreenview verktyget. (Vi brukar inte vilja rekommendera programvara från tredje part, men vi gör lita NirSoft.)

Detta verktyg kommer att undersöka och minnesdump filer som skapats under blå-skärmar och visar en lista över dem. I synnerhet är den viktiga informationen här “felkontroll String” – samma meddelande som visas på skärmen när den blå skärmen själv visas. Sök efter detta meddelande på nätet och du hittar information som kan hjälpa dig att identifiera och lösa verkliga problem.

Listan över förare längst ner i fönstret kan också vara till hjälp. Till exempel kan de blå-skärmar konsekvent implicerar en viss förare fil, till exempel grafik hårdvara förare. Detta kan tyda på att det finns ett problem med den specifika förare. Eller kan den specifika drivrutinen kraschar på grund av den underliggande hårdvaran är skadad. Hursomhelst, kan det hjälpa peka dig i en mer specifik riktning.

Om du ser en blå-skärm medan det händer, kan du också bara läsa “felkontroll String” från det. I Windows 10 och Windows 8 visar Windows nu en enkel blå skärm meddelande med endast en liten anmärkning nedtill på skärmen med det meddelande som du kanske vill söka. I Windows 7 och tidigare versioner av Windows, visas felkontroll strängen nära toppen av den blå skärm i stället för längst ned.

Dessa meddelanden blå-skärm bara stanna kvar så länge eftersom Windows startas automatiskt efter en blå-skärm. Du kan stänga av den automatiska omstarten funktion att ha Windows inte startar när den stöter på en blå-skärm. Men du kan också använda den Bluescreenview verktyg för att visa felkontroll String visas på den blå skärmen efter det händer.

Ovanstående verktyg kan hjälpa dig att få mer av ett handtag på det verkliga problemet. Med en särskild krasch meddelande från den blå skärmen meddelande i hand, kan du åtminstone göra en sökning för att upptäcka vad som kan faktiskt vara problemet. Det är en mycket bättre utgångspunkt än letar efter allmän information om varför en dator kraschar eller fryser.

Om datorn bara kraschade eller frös en gång, inte svettas det. Ingenting är helt perfekt – en bugg i Windows eller en förare hårdvara kunde ha orsakat kraschen, och du kan aldrig se det igen. Du bör oroa när datorn kraschar regelbundet och konsekvent. Modern Windows-datorer bör inte vara blå-screening regelbundet alls – detta borde vara en extremt sällsynt händelse.

Om du stöter på en hel del krascher, kanske du vill hoppa över de flesta av felsökningsprocessen helt och utföra en “PC Reset” på Windows 10 eller Windows 8. Detta kommer snabbt ställa Windows tillbaka till sin fabriksinställningarna, fastställande någon problem systemet korruption och ta bort alla buggig drivrutiner eller skadlig kod som orsakar problem. Du kommer att behöva installera om installerade program efteråt. I Windows 7, behöver du bara installera om Windows. Om detta inte fungerar, är du antagligen upplever ett hårdvaruproblem. (Men kom ihåg att om du installerar samma drivrutiner efter återställning Windows och uppleva problemet igen, kan det vara dessa drivrutiner.)

Minnesdiagnostik verktyg inbyggt i Windows kan också hjälpa. Det kommer att testa ditt minne för att se till att allt fungerar som det ska. Om minnet är skadad, kan detta leda till instabilitet i systemet och blå-skärmar.

I slutändan är det omöjligt att ge råd som kommer att lösa alla problem. Verktygen här kommer att hjälpa dig spika ner problemet till ett mer specifikt felmeddelande eller hårdvara förare och ger dig ett sätt att börja felsökning. Men inte alla problem kan lösas med en viss felsökningsprogram – kan datorn ha ett maskinvaruproblem och det kan vara något du kan göra åt det mer än att ersätta eller fastställande själva hårdvaran. Eftersom Windows blir mer stabil, regelbundna system låser sig och blå-skärmar pekar ofta underliggande hårdvaruproblem.

Image Credit: Alpha på Flickr

För minnesproblem, jag föreslår Memtest86 + istället för Minnesdiagnostik verktyg inbyggt i Windows. Jag hade ett problem som inte upptäcktes i minnet diagnostik och endast påvisats i Memtest86 + efter fyra timmars stresstest efter den andra eller third.testing pass.

I mitt fall, dök de blå skärmar fel eftersom moderkortet definieras att delta i en högre värde än vad som visas i det.

Även när det gäller hårdvara som börjar misslyckas med intermittenta symtom, OS kommer ofta presentera en falsk bild av orsaken. Jag hade en gång en BSoD (med Vista, tror jag) som identifierat problemet som fel i 3d-kort föraren. Visade sig att grafikdrivrutinen kraschar var bara ett symptom på det verkliga problemet – Jag hade två hårdvaruproblem pågår: en hårddisk började misslyckas, och ett chip på en minnes DIMM gick dåligt. Det tog mig ett tag att isolera det en, som man kan tro …, det är värt att komma ihåg att möjligen med undantag av SMART hårddisk varningar är i allmänhet inte att diagnostisera intermittent misslyckas maskinvara OS och kommer ofta peka dig i motsatt riktning för felsökning denna typ av problem. Enda försvar när sånt händer är upplevelse …!

Havsuttrar är en av de få däggdjursarter som använder verktyg, utter kommer ofta att bära stenar i en fickliknande påse bakom sina framben, som de använder för att knäcka öppna skaldjur och musslor.